Forbruger Erhverv

De bedste kartofler fra Danespo

I Danespo er vi vilde med kartofler. Og vi udvælger vores kartofler nøje. Det skulle du også tage at gøre.

Det er nemlig meget forskelligt, hvad de forskellige kartoffelsorter er bedst til. Herunder kan du læse mere om nogle af vores aller bedste kartoffelsorter. Det er nogle af de kartofler, du finder i vores poser, hvor du handler.

Den fastkogende og meget gule: Santera

Santera er vores meget gule og fastkogende delikate sort. Den har en flot gul indre farve, som efter kogning bliver endnu mere dyb gul. Det ser utroligt indbydende ud, når den bliver serveret på en hvid tallerken.

Santera egner sig rigtig godt til kartoffelsalat eller brasede kartofler, da den er meget fast og delikat efter kogning. Smagen er rund og god.

Santera finder du i butikkerne fra efterår til forår, men kan du ikke vente på, at den kommer i dit supermarked, kan du også selv dyrke den, da den er meget robust og faktisk også nøjsom med gødningen.

Dyrker du den selv, kan du allerede i slutningen af juli begynde at grave den op og nyde den.

Den runde og smagfulde: Maya

Maya er vores runde, flotte og smagfulde tidlige kartoffel. Da den både er tidlig og kan lagres, kan du spise Maya næsten hele året, hvis du kan få den til at række.

Maya er muligvis den sort, der har den bredeste anvendelsesmulighed i madlavningen. Den er altid god, om det er til en fast kogt kartoffel, eller om den skal bages, ovnsteges som kartoffelbåde eller måske laves til en fluffy kartoffelmos.

I supermarkedet finder du tit Maya i den økologiske afdeling, da vores økologiske avlere er glade for Mayas gode kvalitet. Økologerne er også glade for Mayas tidlighed, da den ofte er færdig med at gro, inden der kommer kartoffelskimmel.

Maya er også en populær sort hos haveejerne, der har opdaget den gode smag og lækre konsistens.

Den perfekte allround kartoffel: Folva

Folva kartoflen kan bruges til stort set alt i din madlavning. Og så smager den fantastisk godt. Folva kartofler er runde eller ovale, de er flotte gule, og så er de meget gode at koge. Kartoflerne har en rigtig flot skræl. Den flotte skræl gør, at det tit nok bare at vaske dem, inden du tilbereder dem. Så slipper du heldigvis for at skrælle dem. 

Folva kartoflen dyrkes primært i Vildmosen i Nordjylland. Så når du køber Vildmosekartofler, er det temmelig sikkert en Folva, du har puttet i kurven.

Den lækre og flotte: Ballerina

Som navnet antyder, så er Ballerina en meget indbydende og elegant kartoffel. Farven er meget flot gul, og kartoflen er yderst velsmagende. Faktisk er Ballerina så god en kartoffel, at den ofte vinder i diverse smagstest af kartofler, når der er konkurrencer rundt omkring i landet. Kartoflerne er ovale i formen, og det vil normalt være nok blot at skylle kartoflerne godt, inden du koger eller steger dem. Så slipper du også for at skrælle dem, det er så besværligt. Når du koger kartoflerne, så holder den formen godt og bliver ikke kogt ud eller går i stykker.

Ballerina kartofler dyrkes i hele Danmark, og faktisk er den også god at dyrke hjemme i din egen have.