Lækre boller med kartofler
8 stk / 3 timer
Ingredienser
200 g kartofler, skrællet
60 g smør, stuetemperatur
50 g gær
250 ml kartoffelvand
650 g hvedemel
25 g sukker
1 tsk salt
2 æg
Rapsolie
Fremgangsmåde
1. Skær kartoflerne i mindre stykker og kog dem, indtil de er al dente. Hæld de kogte kartofler i en skål. Det er vigtigt, at du gemmer kartoffelvandet, da du skal bruge det senere.
2. Skær smørret i mellemstore tern og kom dem i skålen med de kogte kartofler. Pisk de to elementer godt rundt med en elpisker, indtil du har en kartoffelmos.
3. Smuldr gæren ned i skålen på en røremaskine og tilsæt kartoffelvandet. Sørg for, at vandet er lunkent og ikke varmt, når det tilsættes.
4. Kom mel, sukker, salt og det ene æg i gærvandet og ælt det hele godt sammen. Ælt dejen godt i 10 minutter og saml den derefter til en kugle. Kom dejen i en ny skål (skålen skal være smurt med olie) og lad den hæve tildækket. Npr du samler dejen, folder du kun dejen sammen i bunden indtil midten et par gange - ellers mister dejen sin luft. Lad dejen hæve i 1 time tildækket, gerne et varmt sted.
5. Kom dejen ud på en meldækket overflade og del dejen op i otte lige store stykker. Form dejstykkerne runde og anret bollerne i en bradepande med bagepapir med plads til 2 rækker med 4 boller i hver. Lad bollerne efterhæve i 40 minutter.
6. Tænd din ovn på 200 grader varmluft.
7. Pensl bollerne med det andet æg og bag dem i mindten af ovnen i ca. 18 minutter, indtil de er gyldne. Lad bollerne køle i 10 minutter, inden du serverer dem.
